Д-р Ц. Спиридонова: В лечебни заведения Хигия имаме целия набор от инструменти, за да диагностицираме туморите във възможно най-ранен стадий и засегнатите жени да останат със семействата си дълго време, дори чувайки диагнозата рак на гърдата


„Силно се надявам жените на област Пазарджик да чуят, че имаме целия набор от инструменти, за да диагностицираме  туморите във възможно най-ранен стадий и те да останат със семействата си дълго време, дори чувайки диагнозата рак на гърдата“. Това каза днес

д-р Цветелина Спиридонова, д.м, изпълнителен директор на лечебни заведения „Хигия“. Тя  беше официален гост  на откриването на 22-та кампания за борба с рака на гърдата, инициирана от Сдружението за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания в Пазарджик. „Диагнозата рак на гърдата е нещо, което средно  около 102 жени месечно чуват  в България. Потресаващ е мисловният процес, който следва тази диагноза. Сега е моментът да зарадваме всички тези жени, че всъщност ракът на гърдата не е обричащ. Съвременното лечение постига изключително добри резултати в петгодишната преживяемост, особено при тумори, диагностицирани в ранен стадий“, каза още д-р Спиридонова. „Всичко опира до ранната диагноза и профилактиката. Профилактиката изисква всички рискови групи – жените над 35 г. да преминават един път годишно мамография, а жените, които са с анамнеза целенасочено да посещават мамолог на всеки 6 месеца. Честит празник на всички, които са успели в битката и кураж на тези, на които това им предстои, пожела д-р Спиридонова и поздрави управителя на центъра Мария Чергарова и потребителите на социалната услуга.

През последната кампания за борба с рак на гърдата, инициирана от Сдружението са извършени 232 профилактични прегледи и консултации. При 66 случая е открита патология, от които 13 на млечната жлеза и 53 на щитовидна жлеза.

По данни на РЗИ – Пазарджик, регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания през миналата година в Пазарджишка област са 707.